Cheetah Conservation Fund

Namibië, in zuidelijk Afrika, is de thuisbasis van de grootste overgebleven cheeta-populatie, met ongeveer 3.000 dieren. Om te ontsnappen aan de concurrentie met leeuwen en luipaarden, die graag de prooi wegjagen, leeft de meerderheid van de wilde cheeta op commercieel of gemeenschappelijk gebruikte landbouwgrond, die meestal voor vee wordt gebruikt. Hoewel de cheeta bijna uitsluitend prooien in het wild eet, zien boeren in de snelle katten een bedreiging voor hun vee. Ze zetten vallen en doden ze.

Sinds het begin van de twintigste eeuw is de wereld van de cheeta wereldwijd met meer dan 90% gedaald tot ongeveer 7.100 dieren. Om de laatste cheeta’s te beschermen en te redden van uitsterven, is het dringend noodzakelijk om o.a. het bestaande conflict tussen mens en natuur op te lossen.

Hiertoe werkt het Cheetah Conservation Fund (CCF) samen met zijn Duitse partnerorganisatie Aktionsgemeinschaft Artenschutz (AGA).
De CCF werd in 1990 opgericht door Dr. Laurie Marker. Haar werk omvat wetenschappelijk onderzoek, de ontwikkeling van conserveringsconcepten en milieueducatie om de overleving van de cheeta’s in hun natuurlijke habitat te verzekeren.Een succesvol programma van de CCF is het gebruik van kuddebeschermingshonden om de dodelijke spiraal te doorbreken die de cheeta’s met uitsterven bedreigt. Dankzij de inspanningen van de kuddebeschermingshonden zijn steeds meer boeren bereid cheeta’s op hun boerderijen te tolereren en niet meteen dood te schieten. Bijzonder geschikt is het gebruik van Turkse herdershonden, bijvoorbeeld de Kangals.

 

De cheeta beschermers groeien op als puppy’s met een kudde vee. Later leven ze de op de boerderij met haar kudde samen. De honden zijn zeer waakzaam en zelfs als ze niet zijn getraind om te rennen of aan te vallen, schrikken ze mogelijke aanvallers af door te blaffen en vanwege hun imposante uiterlijk. Cheeta‘s zijn meestal niet agressief en trekken zich terug voor een blaffende hond. Dit is hoe de honden de acceptatie van cheeta’s door de boeren helpen te verhogen. Boeren krijgen ook een introductie over herdershonden in “cheeta-vriendelijke” veehouderij en kunnen deelnemen aan verdere cursussen.

Een andere belangrijke taak van de CCF en de AGA is de strijd tegen de illegale handel in cheeta’s. In de Hoorn van Afrika gaat de populatie hard achteruit aangezien de meeste cheeta jongen, die illegaal op straatmarkten of op internet aangeboden worden, hier vandaan komen en als huisdieren worden aangeboden.

Er is een grote vraag  uit o.a. de Arabische Golfstaten, waar de elegante kat vaak wordt beschouwd als een statussymbool. De illegale handel op de huisdierenmarkt is bijzonder catastrofaal, omdat voor elke cheeta die illegaal de markt opkomt, vijf of meer van de jonge katten sterven door het vangen en/of smokkelen.

De CCF verzorgt ook wees of gewonde cheeta’s. Wanneer de cheeta’s weer helemaal gezond zijn en in staat zijn om in het wild te overleven worden ze weer vrijgelaten. Als dit niet mogelijk is, worden de dieren opgevangen bij de CCF. Hun zorg kan worden ondersteund door een sponsoring.

Kijk voor meer informatie op:

 

 

 

Nu Bestellen