Graskarton

Graskarton is de nieuwe duurzame trend in de verpakkingsindustrie, en terecht! Als alternatief voor plastic verpakkingen en als aanvulling op het bestaande golfkarton, is graskarton een uitstekend alternatief voor de nog steeds plasticrijke consumentenwereld. Gemaakt van graspapier, kan graskarton makkelijk worden verwerkt en bedrukt.

Graskarton is momenteel onderwerp van gesprek. Niet alleen verpakkingsfabrikanten behandelen het onderwerp, ook de LEH (foodretail), exemplarisch met Rewe en Penny, zijn hierin pioniers. Fruitschalen van plastic worden bijvoorbeeld al vervangen door duurzame schalen van graskarton.

Waarom graskarton?
Graskarton bestaat uit 100% graspapier. Graspapier bestaat op haar beurt voor 30% uit gras en 70% uit oud papier en heeft de grootste duurzaamheidsfactor in vergelijking met conventioneel golfkarton.

Met graskarton is het natuurlijk ook mogelijk om de samenstelling van de papieren te variëren. Zowel golfmedium als testliner kunnen in de golven als in de binnenhoes worden gebruikt. Het voordeel is duidelijk: in plaats van alleen pulp te gebruiken voor verpakking, kan gras in de toekomst worden verwerkt in ecologische verpakkingen.

Terwijl de gebruikelijke pulp wordt verkregen van bomen die meerdere jaren moeten groeien, wordt het gras meerdere keren per jaar op compensatiegebieden gemaaid. Naast broeikasgassen, energie en afvalwater, bespaart de technologie ook grondstoffen en heeft het ecologisch verbeterde eigenschappen.

Waar komt het gras vandaan?
Het gras komt uit voorheen ongebruikte groene gebieden, zogenaamde compensatiegebieden. Dit gebruik zal extra inkomstenbronnen voor de landbouw genereren en zal uiteindelijk banen voor de regio creëren. De compensatiegebieden zijn wettelijk gedefinieerde gebieden die nog niet zijn gebruikt voor de landbouw en die niet zijn bemest of chemisch zijn behandeld. Dergelijke graslanden komen echter niet alleen voor in Duitsland, maar ook in Oost-Europa, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Deze groene gebieden kunnen worden gebruikt voor de productie van graspapier en golfkarton.
Over het algemeen verschilt de productie van graspapier technisch slechts licht van de normale papierproductie. In tegenstelling tot de productie van nieuwe vezelpulp uit houtvezels is geen chemisch “kookproces” nodig voor graspapier. Dit is goed voor het milieu en bespaart water en energie.

 

 

Nu Bestellen